Pesten en ook het digitaal pesten is een hardnekkig fenomeen, dat helaas heel breed in de maatschappij en daarmee ook op alle scholen in meer of mindere mate voorkomt. Net als op andere scholen, hebben ook wij een pestprotocol, waarin is vastgelegd hoe we met het verschijnsel pesten omgaan. Daarnaast vinden wij het belangrijk om in elke groep weer opnieuw pesten preventief aan de orde te stellen.
Wij streven naar een pestvrije school; de school moet hier alert op zijn en uw hulp daarbij is zeker nodig. School en ouders moeten zeker op dit punt op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen. Regelmatig hoor je van mensen, dat ze vroeger gepest zijn en dat dit een smet heeft gelegd op hun jeugd. Vaak wordt dan de vraag gesteld of ze met dat pesten ergens terecht konden. Soms blijkt dat ze het aan niemand kwijt konden.
Het uitgangspunt bij ons op school is, dat we pestmeldingen serieus nemen en er iets mee doen. Daarvoor hebben we een pestpreventiecoördinator waar kinderen en ouders terecht kunnen. Op onze school is dat de directeur, meester André Romeijn
Ons tweede uitgangspunt is, dat er geen enkele reden is om anderen te pesten. Ons beleid bij het pesten bestaat uit de volgende actiepunten – het pestprotocol:
- Tweejaarlijks houden we een enquête, waarin we u vragen hoe u o.a. denkt over de sfeer op onze school en de weg van huis naar school en omgekeerd.
- We praten regelmatig in de klas met de kinderen over pestgedrag, zowel preventief als curatief.
- We laten de kinderen in groep 6 t/m 8 eenmaal per jaar een vragenlijst invullen, die gaat o.a. ook over het verschijnsel pesten.
- We leggen uit, dat kinderen die niet gepest worden en het pesten van anderen zien, dat bij ons moeten melden. Klikken over pesten is geen klikken.
- Bij iedere melding van pesten, praten we eerst met het gepeste kind en daarna met de pester en vervolgens met alle kinderen. Dit gebeurt door de leerkracht. We vertellen, dat we dat pestgedrag niet toestaan. We schakelen ook de klasgenoten in en roepen hen op om het pesten door de pester af te keuren en het pesten bij ons te melden. Komt er daarna weer een pestmelding, dan zullen we een gesprek hebben met de pester en zijn/haar ouders. We zullen uw hulp dan ook vragen om het pesten door uw kind te verminderen en uw kind daarop ernstig aan te spreken.
- Mochten al deze inspanningen zonder resultaat blijven dan kan een gesprek plaatsvinden met de pester, directie, ouders en wijkagent om de ernst van de situatie nogmaals te benadrukken
- Mochten de gesprekken onvoldoende effect hebben, dan kan dat er uiteindelijk toe leiden, dat een pester geschorst c.q. van school verwijderd wordt.